Lakásvásárlás

Lakásvásárlás – Mielőtt belevágsz! I. rész

Mikor nagyobb összegű pénzhez jutunk, felmerül bennünk a kérdés, hogy mihez kezdjünk vele. A befektetői szemlélettel gondolkodó ember tudja, hogy nem kell mindet azonnal luxuscikkekre elkölteni, hanem ügyesen kell forgatni, hogy egyre többet, és többet fialjon, és így a befektetésünk hozamának gyümölcsét hosszan tudjuk élvezni.

A pénz befektetésének tradicionális módja az ingatlan/lakásvásárlás, majd annak kiadása, vagy egyéb szálláshelyként üzemeltetése („airbnb-ztetése”).
Mielőtt azonban belevágsz egy lakás megvételébe célszerű feltenni néhány kérdést, és tisztában lenni az esetleges kockázatokkal buktatókkal.

 

Először is néhány alapvető megállapítás:

  • Az ingatlanok árai sem mennek csak és kizárólag felfelé. Budapest belvárosé sem.
  • A lakás nem likvid, azaz, ha valami oknál fogva sürgősen pénzre van szükségünk, nehezen juthatunk hozzá, ha az ingatlanban áll.
  • Egy lakásnak akkor is van fenntartási költsége, ha kihasználatlanul áll (közösktg, építményadó, amortizáció, biztosítás, stb.).

 

Mielőtt elkezdesz keresgélni a piacon jópár kérdést kell megválaszolni magadnak a lakás céljával és finanszírozásával kapcsolatban:

  • Hosszútávra vásárolsz-e ingatlant, azaz szeretnéd-e rövid-, vagy hosszútvára kiadni, vagy csak felújítod és már adod is el? Esetleg nem szeretnél vele kezdeni semmit, hagyod üresen, és bízol az ingatlanárak emelkedésében?
  • A hasznosítás módjától függően szeretnél-e te foglalkozni a lakás mindennapos dolgaival, vagy kiszerveznéd ezt a feladatot? Ez utóbbi nyilván több szabadidőt, de romló jövedelmezőséget jelent a számodra.
  • Teljesen saját erőből finanszírozod a vásárlást, felújítást és „berakod” az ingatlanba a pénzed, vagy külső forrást is igénybe veszel? Ennek előnye lehet, hogy a saját pénzeszközöd nincs lekötve, másra is tudod fordítani, hátránya a kamatokon jelentkező magasabb forrásköltség. Ez a döntés szintén befolyásolja ingatlanod jövedelmezőségét, azonban nem feltétlen rossz irányban! Ha ugyanis részben idegen forrásból vásárolsz ingatlant, és ennek költsége kisebb, mint az így megmaradó pénzed más területbe való befektetésének hozama, akkor összességében még nyersz is a hitelfelvételen!

 

Ha tisztában vagy az ingatlanvásárlásod stratégiai céljával és finanszírozási lehetőségeiddel, további kérdések merülnek fel:

  • A lakás vételárának megfizetésén túl milyen egyéb költségeid lesznek (ügyvéd, illeték, felújítás díja)?
  • Milyen kerület-, és hasznosításspecifikus egyéb díjak vannak (pl. parkolóhely-megváltás)?
  • Az egyes kerületekben, településeken milyen adminisztratív előírásai vannak a lakás eltérő funkciójú használatának (településképi eljárás lefolytatása, társasház közgyűlésének engedélye szükséges-e, hogy apartmanként adhassam ki a lakásomat, stb.)?
  • Az ingatlan különböző hasznosításainak milyen adózási vonzatai vannak? Tisztában vagy-e a hossztávú bérbeadás (albérlet kiadás) vagy az egyéb szálláshely szolgáltatás („aribnb-zés”) adózásával? Számolsz-e ezzel, mikor a megtérülést számolgatod?

 

Láthatod, hogy felelős befektetőként rengeteg kérdésre kell tudnod a helyes választ, és sok-sok információ birtokában kell lenned, mielőtt meghozod a döntésedet. Tanácsadásunk során végigvesszük a legfontosabb kérdéseket és közösen megtaláljuk rá a válaszokat. Így biztos lehetsz benne, hogy megalapozottan fogod kiválasztani a neked legmegfelelőbb döntést, hiszen ne feledd: „Az airbnb-zés jó üzlet! Segítek, hogy még jobb legyen!”

Schumicky Balázs
Az ApartMAN

Ha tetszett, oszd meg! 🙂