Lakásvásárlás

Lakásvásárlás – Mielőtt belevágsz! II. rész

Az első részben megbeszéltük az ingatlan, mint befektetés néhány alapvető tulajdonságát, és feltettünk jópár kérdést a lakás céljával, finanszírozásával kapcsolatban, valamint megvizsgáltuk az ingatlanhoz kapcsolódó egyéb pénzügyi kérdéseket is.

  • Ha ezeknek az ismereteknek birtokában vagy meg kell vizsgálnod, hogy az eltérő hasznosítási módokkal mekkora hozamot tudsz realizálni!
    Ha azért veszel lakást, hogy felújítsd, és aztán felárral eladd, tudnod kell, milyen költséggel jár a felújítás! Ismerned kell a felújítandó és a felújított lakások piacát, árazását. Tisztában kell lenned a kivitelezési díjakkal, valamint a beszerzendő anyagok, bútorok, berendezések árával, és nem árt felkészülnöd arra sem, hogy mire elérsz a kivitelezésig, addigra ezek az árak már régen nem érvényesek… Tudnod kell, hogy várhatóan mikorra készül el a lakás, és átlagosan milyen hosszú az értékesítési idő! Nem árt azzal sem tisztában lenni, hogy hogyan adózol a nyereséged után!
  • Ha azért vásárolsz, mert szeretnéd hosszútávra bérbeadni (albérlet), akkor légy tisztában ennek előnyével (stabil, kiszámítható jövedelem), és minden hátrányával (cserélődő, nem megbízható albérlők, a kaució alig nyújt fedezetet kárra, amortizáció megbecsülhetetlen, nehézkes jogi procedúra valakit kirakni nemfizetés esetén)! Tudnod kell, hogyan adózol utána! Érdemes megismerni a szomszédokat, a lakókörnyezetet! Természetesen nem szabad elfeledkezni az albérletpiac felméréséről sem (milyen árak, trendek vannak, kik lesznek a célcsoportok, stb.)! Ismerned kell a környéket, hogy milyen attrakciók segíthetik a lakásod gyors és tartós kiadását!
  • Ha úgy gondolod, hogy „airbnb-ztetnéd” a lakásodat fel kell, hogy készülj, hogy az egyes önkormányzatoknak milyen speciális előírásai vannak erre a tevékenységre!
  • Ne feledkezz meg a már említett parkolóhely megváltási díjakról, és a még nem említett OTÉK-ról (Országos Településrendezési és Építési Követelmények)! Tudtad, hogy a budapesti garzonok zöme nem felel meg a benne szereplő előírásnak, így nem üzemelhet egyéb szálláshelyként, ha egy előzetes helyszíni ellenőrzésen ez kiderül?
  • Meg kell hogy tudd, mi a társasház álláspontja, mi szerepel az SZMSZ-ben, milyenek a szomszédok?!
  • Érdemes ismerni a környéken lévő fejlesztéseket, fejlődési irányokat, aztán ismerni a tágabb értelembe vett város népszerűségét, rendezvényeit, turisztikai stratégiáját, és persze nem szabad elfeledkezned az állam és az apartmanozás viszonyának megismeréséről sem.
    Informálódj, milyen adózási, jogi vagy egyéb változások várhatóak a jövőben, amik érinthetik tevékenységedet! Te sem szeretnéd, hogy tevékenységed az UBER sorsára jusson, igaz?

Láthatod, hogy felelős befektetőként rengeteg kérdésre kell tudnod a helyes választ, és sok-sok információ birtokában kell lenned, mielőtt meghozod döntésedet. Tanácsadásunk során végigvesszük a legfontosabb kérdéseket és közösen megtaláljuk rá a válaszokat. Így biztos lehetsz benne, hogy megalapozottan fogod kiválasztani a neked legmegfelelőbb döntést, hiszen ne feledd: „Az airbnb-zés jó üzlet! Segítek, hogy még jobb legyen!”

Schumicky Balázs
Az ApartmMAN

Ha tetszett, oszd meg! 🙂