Albérletkiadás vs. apartmankiadás

Albérletkiadás vs. apartmankiadás

Már rengeteg információd van a potenciális ingatlanbefektetéseddel kapcsolatban, de még a legfontosabbat nem gondoltad végig! Mennyi pénzt fogsz keresni, milyen hozamra számíthatsz akkor, ha albérletbe adod a lakásodat, és mennyit akkor, ha „airbnb-zteted”? Az alábbiakban ehhez szeretnék egy kis támpontot nyújtani.

Érdemes egy üzleti terv félét összeállítanod, és átgondolni mind a két esetben a várható bevételeidet, kiadásaidat, ráfordításaidat. Vegyél sorba minél több tételt és készíts el több scenario-t! Én inkább mindig pesszimistán tervezek, aztán örülök a tervek felülteljesítésének, mintsem, túlzott optimizmussal irreális elvárásokat tűzzek ki.
Az, hogy milyen bevételed származik egyik vagy másik hasznosítási módból, viszonylag könnyű megbecsülni. Elég csak felmenni egy albérleteket közvetítő oldalra, a másik esetben meg mondjuk az Airbnb, vagy a Booking.com oldalára. Keresel a tiédhez hasonló ingatlanokat, és megnézed a konkurencia árait. Viszonyításként ennyi épp elég lesz!
A kiadásokat viszont már nem olyan könnyű számba venni. Vannak magától értetődőek, mint a rezsi, és vannak, amik komolyabb utánajárást igényelnek. Ilyen például a mosások, tisztítószerek stb. költsége.
Nem szabad kihagyni az adókat, valamint a különböző önkormányzati sarcok tételeit sem! Ne maradjon ki persze a szálláshelyközvetítő portálok jutalékok se!
A legnagyobb ráfordítás, amit hajlamosak vagyunk kihagyni a számításból az a saját időnk! Meg kell tudni becsülni, hogy akár az albérlet kiadáshoz, akár az apartmankiadáshoz kapcsolódóan mire mennyi időt kell szánnunk, és hogy bonyolódjon a képlet, az sem mindegy, hogy az egyes munkafolyamatokat melyik munkaidőfajtánkban használjuk fel. Mert hogy többfajta, eltérő árú időnk van. Ha minden munkafolyamatot össze tudunk szedni, és be tudjuk paraméterezni, hogy havonta átlagosan hány órát használunk fel valamely munkaidőfajtánkból az adott tevékenységre, és tudjuk, hogy egy órányi adott munkaidőfajtánknak mennyi a díja, akkor ki tudjuk számolni a munkaidőnk költségét is! Látni fogjuk, hogy ég és föld a különbség időráfordításban a hosszútávú kiadás és az airbnb-zés között!

Az okos házigazda ezért ott spórol az idejével, ahol tud. Rengeteg olyan tipp és trükk van, ami segít neked abban, hogy a lehető legkisebb időráfordítással tudd üzemeltetni vállalkozásodat!

Amikor elkészült mind az albérletkiadás pénzügyi terve, mind az apartmankiadás terve, akkor ugrik a a majom a vízbe és kiderül, érdemes-e egyáltalán belevágni a jóval kockázatosabb, instabil pénzáramot biztosító rövidtávú kiadásba, vagy sem. Szerintem, ha nincsen a terv szerint havonta minimum 30.000, de inkább 50-70.000 Forint különbség a rövidtávú lakáskiadás javára, akkor egyszerűen nem éri meg a sok macera, készenlét, kockázat.
Vannak olyan lakástípusok, ahol a jelenlegi tendenciákat látva (emelkedő albérleti díjak, stagnáló szállásdíjak, csökkenő kihasználtság) nagy eséllyel nem éri meg most (már) felülni erre a vonatra. És természetesen vannak azok a lakások, melyek nagy eséllyel sikerre vannak ítéltetve, és sokkal magasabb profitot termelnek, mintha albérlőnek adnánk ki.

A házigazda képzés keretében részletesen átbeszéljük és megírjuk ezeket az összehasonlításokat! A végén látnod kell, hogy mennyi pénz várható az egyik hasznosításból, és mennyi a másikból, hogy megalapozott, felelős döntést tudjál hozni lakásod kapcsán!
Ne feledd: „Az airbnb-zés jó üzlet! Segítek, hogy még jobb legyen!”

Schumicky Balázs
Az ApartMAN

Ha tetszett, oszd meg! 🙂